Onlangs vond de allereerste schoolfinale plaats van de First Lego League. De First Lego League is een wereldwijd scholentoernooi voor leerlingen van 9 tot en met 15 jaar. Dit schooljaar wordt dit voor het eerst eilandbreed georganiseerd voor in totaal vijftien scholen in het basis- en voortgezet onderwijs.

De wedstrijden zijn bedoeld om leerlingen al op jonge leeftijd te inspireren om met Wetenschap & Technologie aan de slag te gaan door te leren samenwerken en op een innovatieve manier probleemoplossend bezig te zijn. Ze doen dit met LEGO. De leerlingen werken ieder jaar aan de hand van een actueel thema. Het thema voor dit jaar is Cargo Connect. De leerlingen doen onderzoek naar een probleem binnen het thema van het jaar, raadplegen deskundigen, bedenken verschillende oplossingen en komen uiteindelijk met een oplossing voor het probleem. De kinderen presenteren dit aan een jury. Dit is het ene onderdeel van de wedstrijd. Daarnaast bouwen de kinderen in dezelfde kleine groepen een zelfbedachte robot en programmeren die om te rijden over een parcours. Voor beide onderdelen zijn punten te verdienen.

Enthousiaste leerlingen
De 27 leerlingen van groep 7 en 8 van De Pannebakker waren allemaal nerveus voor de wedstrijd. Over een periode van tien weken hebben ze gemiddeld vier uur per week besteed aan de voorbereiding van de wedstrijd. De klas deed mee met vijf groepjes die ieder een presentatie mochten geven. Ook kregen zij 2,5 minuut om hun robot over het parcours laten rijden en missies uit laten te voeren. De jury stond bij dit alles buiten en beoordeelde de leerlingen op beide onderdelen. Alle kinderen hebben ontzettend hun best gedaan en hadden mooie scores. Na een enerverende ochtend wees de jury de meiden met de teamnaam Chanterpanters aan als winnaars. Zij bedachten een kast om de chromebooks van de klas in op te bergen, te vervoeren en draadloos op te laden.

Eerste schooljaar
Dertien basisscholen en de twee scholen voor voortgezet onderwijs hebben zich aangemeld om mee te doen tijdens dit eerste jaar. Zij worden begeleid door leerlingen van RGO Middelharnis en CSG Prins Maurits. De Pannebakker uit Nieuwe Tonge is de eerste school die een finale houdt. In de komende weken volgen nog zes scholen. Over een aantal weken starten nog eens zes basisscholen met de voorbereidingen voor de schoolfinales. Als alle scholen een finale hebben gehouden, vindt in maart 2022 een eilandelijke wedstrijd plaats. De winnaar van deze wedstrijd is de winnaar van de First Lego League 2022!

Inspirerend
De leerlingen van De Pannebakker werden begeleid door meester Bas én door leerlingen van het vmbo-profiel Dienstverlening en Producten van RGO Middelharnis. Eén van hen werd zo enthousiast van het begeleiden van leerlingen, dat ze heeft besloten om na het vmbo, de opleiding tot onderwijs-assistent te volgen.

Goeree-Overflakkee
Op Goeree-Overflakkee zijn twee subsidieprogramma’s die dit alles mogelijk maken: Sterk Techniekonderwijs en het programma Onderzoekend en Ontwerpend Leren. Beide programma’s zijn er voor alle basis- en voortgezet onderwijsscholen op het eiland. Onder meer via opleiding van leerkrachten, workshops en bedrijfsbezoeken voor leerlingen werken alle scholen samen aan het optimaal voorbereiden van de leerlingen op een werkzaam leven.